Här skall vi försöka guida och inspirerar er till att välja rätt kniv, panna, gryta eller bakform, vilket inte alltid är det enklaste.

1: Hur många knivar behöver man?

Vi tycker att tre riktigt bra knivar är grunden, men för att täcka alla behov är fem favoritknivar av olika typ ett lagom antal. Då kan du skära, skala, hacka eller filéa nästa vad som helst.

2: Hur väljer man rätt?

Form: Idag är knivar stansade eller smidda. Smidda knivar känner du igen på att bladet är kilformat, det vill säga att bladets rygg är påtagligt mycket tjockare än det är ner mot eggen. Smidda knivar har också ett så kallat mellanegg och kraftigt fingerskydd. Stansade knivar har tunnare blad och inte lika tydlig kilform. De saknar även mellanegg.

3: Ta hand om knivarna.

Bra knivar håller nästan hur länge som helst. Om du sköter dem rätt kommer de att vara lika härliga att använda år efter år. Det finns två sätt att hålla skärpan på kniven. Något du kan göra nästan varje gång du använder kniven, är med brynstav. Slipning däremot behövs bara när skärpningen inte längre räcker till – alltså när kniven känns slö. Skärpning är enkelt. Även underhållsslipning går att göra själv, med en knivslip för hemmabruk. Men när det inte räcker bör man lämna dem till proffs.
OBS, brödsågar och andra knivar med tandade egg kan varken brynas eller slipas hemma.

4: Vinkel för slipning.

Viktigt är att hålla kniven rätt när du bryner. Vinkeln mot brynsstenen är det som avgör. Europeiska knivar ska dras 15-20 graders vinkel mot brynsstenen. På japanska knivar är där en mindre brant slipning, därför skall de brynas med en vinkel på ungefär 10 grader. När du hittat vinkeln drar du knivens egg mot staven med lätt hand några gånger. Variera mellan eggens båda sidor.

5: Hur känns kniven i handen.

Kockknivar bör ha plats för fingrar och knogar under handtaget när du har eggen mot skärbrädan.

6: Skär inte det här.

Se upp med när du skär i varor med ben i eller som är djupfryst, detta kan skada eggen på kniven. Detta gäller även tallrikar, porslin, diskbänk, eller skärbrädor av glas eller marmor.

7: Förvaring.

Magnetiska lister och knivblock har två stora fördelar: du kan lätt se och välja rätt kniv, och knivarna mår bra.
Knivar som ligger löst i en låda är svåra att hitta, skadas lätt och blir slöa när de skramlar mot varandra.

8: Diska för hand.

Bästa sättet att diska knivar är för hand. Tänk bara på att inte lägga ner dem i diskbaljan tillsammans med bestick och annat. Det är lätt att skära sig! Diska inte dina knivar i maskin – det mår varken kniven eller maskinen bra av. Maskindiskmedel innehåller slipmedel som gör kniven slö. Knivens egg skadar lätt maskinens trådkorgar, som är av plastöverdragen metall. Om det går hål i plasten kan korgen börja rosta och disken blir fläckig.

9: Tillbehör.

En bra brynstav är nästan lika viktig som kniven själv.
Knivblock eller magnetlist likaså.
Lämplig skärbräda, kolla vad proffsen använder.

10: Tips.

När du har hackat och skurit, skrapa inte av skärbrädan med knivens egg.
Då blir den snabbt slö. Vänd istället på kniven och skrapa med bladets rygg.

Här hjälper vi dig att välja rätt produkt.

Såskastrullen:

Det är kökets arbetshäst med sina raka höga sidor och kapabel till bra mycket mer än vad namnet förslår, en bra såskastrull (eller bara kastrull) klarar allt från att koka potatis, laga gröt eller pochera ägg. De har långa och bra handtag för att lyfta med.

Klicka här för att komma till kastruller.

Rostfri Kastrull 2 Liter

Ler och Gjutjärnsgrytor:

Grytor finns i en mängd olika former, storlekar och material.

Runda eller ovala med ett handtag på var sida, kan användas på spisen eller i ugnen. De är perfekta för olika grytor (coq au vinboeuf bourguignonkreolsk gryta mm…) eller att bräsera ingredienserna på låg värme under en längre tid (långkok).

Genuina grytor är tillverkade av gjutjärn eller lergods – båda ideala för en skonsam uppvärmning och för att bibehålla en stabil temperatur under en lång period.

Klicka här för att komma till grytor.

Kok/Stekgrytor och Kittlar:

Detta är lättare grytor än ler och gjutjärn, då de är tillverkade av rostfritt stål (18/10). Används oftast för att koka pasta, tillaga såser, sopor eller reducera.

Finns i flera storlekar från Höganäs Bruk.

Klicka här för att komma till grytor.

Rostfri Gryta/Kittel 2,9 Liter

Stekpannor:

Vida med sluttande kanter som låter maten enkelt glida från panna till tallrik, det skall finnas generöst med yta för maten att snabbt skall kunna stekas. Genom att använda lite matfett, avfuktar man maten som ger den en fin krispig yta.

Stekpannor finns i en massa olika material som det traditionella gjutjärnet, det populära kolstålet eller rostfritt stål. Alla utan någon form av beläggning, då detta skapas naturligt.

Klicka här för att komma till pannor.

Stekpanna Gjutjärn 28 cm

Grillpannor:

Om du älskar en saftig biff, kommer du snabbt att förälska dig i en gjutjärnsgrillpanna. Gjutjärnsgrillpannorna är avsedda att ha en intensiv torr värme som omedelbart kommer att bryna köttet och håll de underbara juicer och smaker inuti köttbiten.

Klicka här för att komma till grillpannor.

Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig 28 cm
Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig 28 cm